Anja van der Maat

Als kind zat ik al achter de naaimachine of was ik aan het breien, haken, macramé of borduren. Altijd was ik druk in de weer met iets. Om ook de patronen voor het naaien zelf te leren maken heb ik de opleiding tot coupeuse gevolgd.

Daarmee leerde ik om mijn gedachten om te zetten in een creatie, dat kon een galajurk zijn maar ook een carnavalsoutfit. Het werken met textiele materialen vind ik erg inspirerend, het biedt vele mogelijkheden en je kunt er heerlijk mee experimenteren.

Enkele jaren geleden heb ik kennis gemaakt met leer. Het werken met leer inspireerde me enorm. Ik heb een aantal cursussen doorlopen in Nederland, en een ambachtelijke leer- en ontwerpers opleiding gevolgd in België. Het werken met leer kan puur handmatig maar ook door gebruik te maken van een leernaaimachine. Het zijn hele verschillende technieken met een totaal andere uitstraling. Ik maak tassen, klein lederwaren, riemen en nog allerlei dingen waar leer geschikt voor is. Bij de handmatige technieken vindt ik het erg fraai om mijn leer zelf te verven.

Mijn enthousiasme wil ik graag overdragen. Daarom vind ik het leuk om andere mensen te stimuleren om zelf aan de slag te gaan en ze te begeleider naar een mooi eindresultaat. In mijn atelier geef ik workshops op het gebied van leer en naaien. Naast de workshops vind ik het ook heerlijk om zelf te werken in mijn atelier en mooie producten te ontwerpen en te maken, dat is gewoon genieten!

Anja